Ontstoken tandvlees
Een goed gebit begint bij gezond tandvlees. Toch hebben veel mensen last van ontstoken tandvlees. Bijvoorbeeld omdat er sprake is van veel tandsteen en tandplak. Wanneer ontstoken tandvlees niet goed wordt behandeld, kan de ontsteking verergeren. Dit voorkomen wij graag.
Oorzaak van ontstoken tandvlees
Ontstoken tandvlees ontstaat meestal door overmatig tandplak. Tandplak is een laagje bacteriën dat zich ophoopt op de tanden, bijvoorbeeld door te weinig of niet goed te poetsen of te flossen. Te hard poetsen kan het tandvlees ook beschadigen, wat ook kan leiden tot ontstekingen. Bacteriën kunnen zich in het beschadigde tandvlees ophopen, wat voor ontstekingen kan zorgen.
Gingivitis en Parodontitis
Tandvlees kan op verschillende manieren ontsteken. Bij veel mensen is de ontsteking mild en kan met goede mondhygiëne worden verholpen. Daarnaast maken wij onderscheid in gingivitis en parodontitis.
Gingivitis
Het is een milde ontsteking die alleen de rand van het tandvlees aantast. Vaak is dit eenvoudig te verhelpen met goede mondhygiëne.
Parodontitis
Deze ernstige ontsteking gaat dieper en kan het kaakbot aantasten. Dit kan leiden tot loszittende tanden en in ernstige gevallen zelfs tot tandverlies. Indien u last heeft van parodontitis, dan is het heel belangrijk dat we dit snel onder controle krijgen. Bijvoorbeeld door behandelingen bij de mondhygiënist en het verbeteren van uw poetsroutine thuis.
Voorkom ontstoken tandvlees
Een gezonde mond begint bij de juiste dagelijkse mondverzorging. Onze mondhygiënisten en preventieassistenten geven u graag persoonlijk advies over:
- Het gebruik van de juiste tandenborstel en tandpasta
- Advies over hulpmiddelen zoals tandenstokers, ragers, flossdraad en tongschrapers
- Voedingsadvies
Andere factoren zoals roken, diabetes, hart- en vaatziekten, stress en voeding kunnen ook invloed hebben op uw mondgezondheid. Roken verhoogt bijvoorbeeld de kans op ontstoken tandvlees. Ook zwangere vrouwen hebben een verhoogde kans op ontstoken tandvlees tijdens de zwangerschap.
Reviews van onze patiënten
Wij streven naar de beste tandheelkundige zorg. Hieronder leest u de ervaringen van onze patiënten.
Veel gestelde vragen over ontstoken tandvlees
Wat zijn de belangrijkste symptomen van ontstoken tandvlees?
Rood, gezwollen en bloedend tandvlees, vooral tijdens het poetsen of flossen. Ook een slechte adem en terugtrekkend tandvlees kunnen symptomen zijn.
Wordt de behandeling bij de mondhygiënist vergoed?
Een behandeling van ontstoken tandvlees wordt niet vergoed door de basisverzekering, maar kan mogelijk (deels) worden vergoed met een aanvullende tandartsverzekering.
Controleer uw polisvoorwaarden of neem contact op met uw verzekeraar voor specifieke informatie over vergoedingen. Voor kinderen tot 18 jaar geldt vaak wel een vergoeding.
Hoe vaak moet ik mijn tanden poetsen?
Het wordt aanbevolen om minstens twee keer per dag uw tanden te poetsen, ‘s ochtends en ‘s avonds, met fluoride tandpasta. Dit kan bijdragen aan het voorkomen van ontstoken tandvlees. Daarnaast adviseren wij om te rageren of flossdraad te gebruiken om tussen de tanden te reinigen.
Wat is het verschil tussen gingivitis en parodontitis?
Gingivitis is een milde ontsteking van de tandvleesrand en meestal op te lossen met goede mondhygiëne. Parodontitis is ernstiger en kan leiden tot tandverlies doordat het kaakbot wordt aangetast. In beide gevallen is een afspraak met de mondhygiënist raadzaam.
Kan te hard poetsen bijdragen aan een tandvleesontsteking?
Te hard poetsen kan het tandvlees beschadigen en kleine wondjes veroorzaken waar bacteriën zich kunnen ophopen. Dit kan ontstekingen veroorzaken.
Hoe beïnvloedt roken een tandvleesontsteking?
Roken vermindert de bloedtoevoer naar het tandvlees, verzwakt het immuunsysteem en bevordert de groei van schadelijke bacteriën, wat de kans op tandvleesontsteking verhoogt.
Wat zijn de risico's van onbehandelde parodontitis?
Onbehandelde parodontitis kan leiden tot tandverlies en is in verband gebracht met ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en ademhalingsproblemen. Voorkomen is beter dan genezen. Komt daarom op tijd langs voor een afspraak bij de mondhygiënist.