Mondhygiënist
De mondhygiënist is één van onze specialisten die u helpt met het reinigen van uw tanden en tandvlees. Ook op de moeilijk bereikbare plekken in het gebit, waar u zelf minder goed bij komt met poetsen of flossen.
Een bezoek aan de mondhygiëniste helpt bij het voorkomen en verhelpen van gevoelige tanden, bloedend, ontstoken of teruggetrokken tandvlees, een slechte adem of tanden die wat los staan. U krijgt tijdens de afspraak met de mondhygiënist ook advies over hoe u thuis het beste voor uw gebit kunt zorgen.
Een regelmatige afspraak bij de mondhygiënist kan problemen voorkomen en zorgt ervoor dat uw mond gezond en fris blijft. Wij adviseren om minimaal 1x per jaar een afspraak te maken bij de mondhygiënist.

Wanneer maakt u een afspraak met de mondhygiënist?
Een jaarlijks of, in het geval van gebitsproblemen, een halfjaarlijks bezoek aan de mondhygiënist is ons standaard advies. Verder is het belangrijk om een afspraak met de mondhygiënist te maken als u last heeft van:
- Gevoelige tanden of kiezen
- Pijnlijk, rood of gezwollen tandvlees
- Teruggetrokken of bloedend tandvlees
- Loszittende tanden of kiezen
- Een vieze smaak in de mond of slechte adem
- Verkleurde tanden
- Regelmatig gaatjes (cariës)
- Veel tandplak, tandaanslag of tandsteen
Wacht niet te lang met deze klachten. Hoe eerder u ze aanpakt, hoe beter! Vooral als u zwanger bent of diabetes heeft, kan uw tandvlees extra gevoelig zijn voor ontstekingen. Een professionele gebitsreiniging kan in zo’n geval veel problemen voorkomen of zorgen dat bestaande problemen niet verergeren.

Aangesloten bij NVM Mondhygienisten
NVM-mondhygiënisten zet zich in voor de belangen van mondhygiënisten en bevordert de kwaliteit van mondzorg door middel van scholing, richtlijnen en samenwerking met andere zorginstanties.
Reviews van onze patiënten
Wij streven naar de beste tandheelkundige zorg. Hieronder leest u de ervaringen van onze patiënten.
Veel gestelde vragen mondhygiënist
Worden behandelingen door de mondhygiënist vergoed door de zorgverzekering?
Voor kinderen tot 18 jaar worden behandelingen volledig vergoed door de basisverzekering. Voor volwassenen is de vergoeding afhankelijk van uw aanvullende zorgverzekering. Neem voor meer informatie contact op met uw zorgverzekeraar.
Waarom is het belangrijk om regelmatig naar de mondhygiënist te gaan?
Soms is het thuis goed verzorgen van uw gebit niet voldoende om klachten te voorkomen. Ondanks dat u veel tandplak thuis kunt wegpoetsen, kan het lastig zijn om goed tussen de tanden te reinigen. Hierdoor kan tandsteen ontstaan en uw tandvlees ontsteken. Door regelmatig uw gebit grondig te laten reinigen voorkomt u tandvleesontstekingen en andere veel voorkomende tandproblemen.
Is een behandeling bij de mondhygiënist pijnlijk?
Nee, een behandeling bij de mondhygiënist verloopt in de meeste gevallen pijnloos. Soms kan er wat ongemak optreden, bijvoorbeeld indien u last heeft van gevoelige tanden. Dan kunnen wij verdovende zalf gebruiken om de gevoeligheid te verminderen.
Is een mondhygiënist alleen voor volwassenen, of kunnen kinderen ook terecht?
Kinderen zijn ook welkom bij onze mondhygiënisten. Ook onze jonge patiënten hebben baat bij een behandeling, vooral als ze gevoelig zijn voor gaatjes of tandvleesproblemen. De mondhygiënist kan kinderen helpen met preventieve zorg, zoals poetsinstructies en het aanbrengen van fluoride om het gebit te beschermen.
Kunnen rokers baat hebben bij een bezoek aan de mondhygiënist?
Ja, rokers kunnen zeker profijt hebben van een behandeling bij de mondhygiënist. Zij hebben vaak meer kans op tandvleesproblemen en verkleuring van de tanden. Een mondhygiënist kan tandsteen en aanslag door roken verwijderen en advies geven om de mondgezondheid te verbeteren. Regelmatige bezoeken kunnen helpen om schade door roken te beperken.
Wat als ik angstig ben voor een bezoek aan de mondhygiënist?
Als u angstig bent, bespreek dit dan vooraf met ons. Wij plannen dan extra tijd voor u in. Wij hebben veel ervaring met patiënten met angst en kunnen de behandeling stap voor stap uitleggen en pauzes nemen wanneer nodig. In sommige gevallen kunnen wij ook een plaatselijke verdoving gebruiken.